
APARELL EXCRETOR
FORMACIÓ
L'aparell excretor es desenvolupa entre la 4ta i la 8na setmana i travessa per tres etapes diferents:
1) Pronefros (de la setmana 4 a la 5).
2) Mesonefro (de la setmana 5 a la 6).
3) Metanefros: Es creen els ronyons definitius
(de la setmana 6 a la 8).
QUINA FUNCIÓ TÉ?
L'aparell excretor, també anomenat aparell urinari, s'encarrega de filtrar la sang: recull les substàncies residuals que transporta la sang juntament amb una mica d'aigua, i expulsa aquestes substàncies del cos en forma d'orina.
ESTRUCTURA DE L'APARELL EXCRETOR
L’aparell excretor està format per: els ronyons, la bufeta i els conductes excretors.
Els ronyons són dos òrgans situats a la part posterior de l'abdomen. La seva funció és filtrar la sang i formar l'orina. La sang entra en els ronyons per una artèria, que es ramifica en múltiples capil·lars, els quals es reuneixen de nou en una vena, que surt dels ronyons. En els capil·lars dels ronyons, la sang expulsa les substàncies residuals i una moca d'aigua, les quals formen l'orina. Perquè els ronyons funcionen correctament, convé beure molta aigua. A més, és poc saludable retenir molta estona l'orina a la bufeta.
La bufeta és com una bossa de parets elàstiques on s’emmagatzema l’orina.
Els conductes excretors són els encarregats de portar l’orina fins a l’exterior.
L'EXCRECIÓ
A més de l'orina, el cos elimina altres substàncies:
Quan respirem, eliminem un tipus de substàncies residuals, el diòxid de carboni.
Per la pell eliminem també substàncies residuals en forma de suor.
Per l'anus eliminem aquelles substàncies dels aliments que no hem digerit.
QUÈ EL FA FUNCIONAR?
Cadascun dels diferents aparells del cos humà ajuda als altres amb la finalitat de continuar la vida del propi conjunt i de cadascuna de les seves cèl·lules. El cervell controla amb ordres voluntàries i involuntàries el moviment dels músculs i el cor, a través del sistema nerviós, per a realitzar les funcions d'alimentació, respiració i circulació de la sang.
Com en qualsevol combustió, el cos humà necessita combustible i oxigen. El cervell, a través dels seus "sensors" en l'estómac, fetge, etc. determina que tenim gana, per a llavors, menjar. Per tant, el sistema digestiu s'encarrega del "combustible" i el sistema respiratori de l'oxigen. El sistema circulatori reparteix a cadascuna de les cèl·lules l'aliment i l'oxigen necessari perquè continuïn vives, i expulsa CO2 i les impureses de les cèl·lules de cadascun dels aparells.