
APARELL CIRCULATORI
FORMACIÓ
El circulatori és el primer dels sistemes que s'estableix en l'embrió i el seu òrgan principal, el cor, funciona com a tal abans que cap altre. No es tracta d'una qüestió capritxosa. La disponibilitat d'un sistema que possibiliti el transport i, amb ell, l'intercanvi de totes les cèl·lules amb el seu mitjà és un requisit indispensable per a construir un embrió que augmentarà en grandària i complexitat. Les necessitats que ha de cobrir el sistema varien durant el desenvolupament d'un individu. A més, el sistema circulatori es veu limitat per una sèrie de factors fisiològics i físics que condicionen el seu desenvolupament.
QUINA FUNCIÓ TÉ?
L'aparell circulatori, a través de la sang, és l'encarregat de transportar substàncies nutritives fins a les cèl·lules i de recollir les substàncies de rebuig.
ESTRUCTURA DE L'APARELL CIRCULATORI
L'aparell circulatori està format pels vasos sanguinis, el cor i la sang.
La sang està formada pel plasma i les cèl·lules sanguínies. El plasma és un líquid transparent que transporta els nutrients i les substàncies de rebuig. Les cèl·lules sanguínies circulen juntament amb el plasma i hi ha de tres tipus: glòbuls vermells, glòbuls blancs i plaquetes.
El cor és l'òrgan musculós situat a la part esquerra del pit que bombeja la sang i la impulsa por tot el cos.
Els vasos sanguinis són els conductes pels quals la sang circula pel cos. Hi ha de tres tipus: les artèries, les venes i els capil·lars. Les artèries són gruixudes i elàstiques, hi circula la sang que va des del cor fins a la resta del cos. Les venes són menys gruixudes i elàstiques, i circula la sang que es recull dels diferents òrgans fins al cor. Els capil·lars són els vasos més petits i distribueixen la sang de les artèries fins a les cèl·lules, i també la recullen i la porten fins a les venes.
EL COR I LA CIRCULACIÓ DE LA SANG
El cor és un múscul de la mida del puny situat entre els pulmons. Gràcies al seu moviment de contracció i dilatació, fa circular la sang pels vasos sanguinis.
El cor té quatre cavitats: les dues superiors s'anomenen aurícules i les dues inferiors ventricles. La sang entra per les aurícules, passa als ventricles, i aquests l'expulsen amb força cap a l'exterior.
En el cos hi ha dos circuits sanguinis diferents, el pulmonar i el general.
En el circuit pulmonar, la sang va del cor als pulmons, i dels pulmons al cor.
Als pulmons, la sang expulsa el diòxid de carboni i absorbeix l'oxigen de l'aire.
En el circuit general, la sang va del cor cap a les diferents parts del cor (cap, extremitats, intestins, ronyons, etc.) i torna de nou al cor.
En el circuit general, la sang proporciona substàncies nutritives i oxigen a les cèl·lules. Les cèl·lules transformen aquestes substàncies en energia, i generen substàncies residuals i diòxid de carboni que aboquen a la sang, la qual s'encarregarà d'expulsar-les del cor.
QUÈ EL FA FUNCIONAR?
Cadascun dels diferents aparells del cos humà ajuda als altres amb la finalitat de continuar la vida del propi conjunt i de cadascuna de les seves cèl·lules. El cervell controla amb ordres voluntàries i involuntàries el moviment dels músculs i el cor, a través del sistema nerviós, per a realitzar les funcions d'alimentació, respiració i circulació de la sang.
Com en qualsevol combustió, el cos humà necessita combustible i oxigen. El cervell, a través dels seus "sensors" en l'estómac, fetge, etc. determina que tenim gana, per a llavors, menjar. Per tant, el sistema digestiu s'encarrega del "combustible" i el sistema respiratori de l'oxigen. El sistema circulatori reparteix a cadascuna de les cèl·lules l'aliment i l'oxigen necessari perquè continuïn vives, i expulsa CO2 i les impureses de les cèl·lules de cadascun dels aparells.